В разгара на ковид-епидемията на пазара у нас се появиха оксиметри

...
В разгара на ковид-епидемията на пазара у нас се появиха оксиметри
Коментари Харесай

Внимание: Фалшиви оксиметри засичат пулс на морков и четка

В разгара на ковид-епидемията на пазара у нас се появиха оксиметри със подозрително качество, които може да покажат безусловно погрешни данни. За това сигнализират изпатили в обществените мрежи, а казусът беше доказан и от Асоциация " Активни консуматори ".

Пулсовият оксиметър е малко електронно устройство, което се закрепва върху пръста и мери сърдечната периодичност и така наречен кислородна сатурация - насищането на кръвта с О2. То се употребява главно за оценка на положението при пациенти с белодробни болести, а от време на време и от спортисти и водачи, които би трябвало да си следят равнищата на О2 в кръвта.

Електронните пулсови оксиметри станаха доста настоящи уреди за домашно прилагане около ковид. Ниските стойности на сатурация може да са сигнал, че човек е развил пневмония. Оказва се обаче, че се продават и ментета, които съумяват да " заловен " пулс и на неодушевени предмети.  Вече има значително материали в интернет, които демонстрират по какъв начин вместо пръста на пациента в устройството се слага морков и на екрана блеснат " достоверни " показания за сатурацията и сърдечния темп на " пациента ".

" Активни консуматори " също демонстрираха, в което тестват подозрителен оксиметър. В опита апаратчето регистрира съвсем идентични стойности и за трите изследвани обекта - писалка, четка и човешки показалец.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР